fredag den 21. september 2007

Bislett 12 timers indendørs 2006

Så står den, for mit vedkommende, endnu en gang på ultraløb. Denne gang i Oslo d. 9. december. Denne gang er det ikke på en forudbestemt distance men på tid. Hvor mange km. kan man løbe på henholdsvis 12 eller 24 timer? Jeg har meldt mig til at løbe 12 timers, som den eneste dansker pt. 11 andre danskere har pt. meldt sig til at løbe 24 timers. Her i blandt Jesper "worldrun" Olsen (Dansk rekordholder på bla. 12 timers med 129,351 km., 48 timers med 332,653 km., 6 dages LØB med 756,380 km., 50 km. på 3:17:23 og 100 km. på 6:58:31) og Henrik Tranum (ultra landsholdsløber og uofficiel dansk rekordholder på 6 timers med 78,4 km.). Jeg bliver ikke forbavset, hvis Jesper Olsen slår Alex Henriksens 24 timers rekord på 245,578 km.Hvis man sammenligner tiderne/distancerne, vil det måske undre nogle, at den Danske rekord på 12 timers er relativ kort. Jeg tror, at det skyldes at der er relativt få der løber 12 timers fordi 24 timers er en mere anerkendt ”distance”. Der er da også Danskere der har løbet længere end 129,351 km. på 12 timer, men rekorden er ikke officiel. Søren Raarup har løbet 133,200 km. på 12 timer. Han stiller formentligt også op til 24 timers d. 9-10 december i Oslo.Der bliver løbet på en 540 meter rundbane inde under tilskuertribunen på Bislett Stadion, nordens mest berømte atletikanlæg, placeret i Oslos centrum. 540 meter http://www.cfmoller.com/proj_vis_print.asp?s=1&projID=214&kat=15 Det bliver et lidt specielt løb idet 1/3 af de 540 m. er opvarmet og 2/3 er ikke opvarmet og ikke isoleret. Så 1/3 i ca. +20 grader og 2/3 måske i frostgrader??. Til gengæld skal vi ikke bekymre os om ubehagelige overraskelser så som vind, vejr, nedbør, højdeprofiler, uvisheder omkring hvornår næste væskedepoter dukker op, skæve km. opmærkninger, rute og vejvisning. Alt dette skulle gerne være på plads efter et par omgange Der er udbudt max. 100 startnumre til løbet og her, en måned før løbet, er der kun 16 pladser tilbage og der er rigtig mange der har meldt, at de er interesseret i et startnummer. Så hvis nogle skulle have mod og lyst til at deltage så skal det nok være snart (først til mølle).Mere om løbet på:http://www.kondis.no/default/index.php?aid=56900&k=sjef%2Fforsiden&mid=Hvorfor Det skal da prøves…!Mål: For mit vedkommende er alt over 100 km. tilfredsstillende. Min form er ikke helt den samme som da jeg løb 100 km. i slutningen af august. Jeg har ikke haft nogle træningsture på over 25 km. siden. Har godt nok lige løbet maraton … og der er da også en måned til.Charley

Lidt over en måned senere

Ja… jeg holdt mig jo i gang i 12 timer. Men det holdt hårdt . Det gik rimeligt godt de første 4-5 timer. Jeg fulgtes med Kim Rasmussen i et fint tempo ca. 5 min. pr. km. Alt så godt ud. 5-8 timer var hårde og jeg måtte slippe Kim og løbe lidt for mig selv, lidt med Jesper og lidt med nogle af de andre løbere. Fra 8 og op til 10 timer var en kamp uden lige og jeg havde egentlig besluttet at stoppe ved de 100 km. Det gjorde ondt alle steder, og bare det at gå var en kamp (og så stod der en seng og en kold øl og kaldte på mig for hver 545 meter). Men blev overtalt til at blive på banen. Umiddelbart kunne jeg ikke se noget formål med det, det gjorde bare herre nas. Men Søren (en af hjælperne, og en meget erfaren ultraløber) sagde at jeg formegentlig ville fortryde hvis jeg stoppede før tid og, at jeg under alle omstændigheder ville have ondt dagen efter. Da jeg så så resultaterne efter 10 timer, hvor jeg stadigvæk lå nr. 2, besluttede jeg mig for at blive på banen og gå rundt og dermed forsøge at holde mig i top 3. Jeg forsøgte flere gange at komme i gang med at løbe men uden held. Jeg kunne max. løbe 800m. så begyndte det at gøre for ondt. Jeg forsøgte med skoskift, pauser og massage men der var ikke noget der hjalp. Jeg måtte bare gå og gå og gå…… . Jeg fik tilbagelagt 113,873 km. på de 12 timer og kom ind på en 4. plads. Jeg er glad for at jeg blev på banen . (Tak til Søren Raarup for at overtale mig til at fortsætte). Og ja! Det gør ondt. Også her to dage efter. Men ingen skader.
Der var 11 forskellige nationer med og Danmark gjorde en god figur. En 1. plads til Kim Rasmussen på 12 timers, 137,169 km. (ny dansk rekord), en 2. plads til Jan Andersen på 24 for herre, 223,569 km. (under to omg. foran nr. 3) og en 3. plads til Tina på 24 timers for kvinder 186,203 km. Derudover blev det til to 4. pladser. Anne-Marie Rossen, 24 timers, 164,631 og undertegnede. Vi var i alt 13 danske deltagere.Der skulle tilbagelægges mindst 50 km. (definitionen for ultraløb = 50 km. eller derover) for at det udløste en ”finisher” medalje. Til de mænd som løb over 90 km. 12 timer var der en speciel T-shirt. Kravene for T-shirts var nogle andre for kvinderne og for 24 timers løberne. Meget ok og en motivationsfaktor for nogle.
Selve løbet var godt arrangeret. Forplejningen og servicen var i top, der var opstillet 80 senge til løberne (det var så i en af dem jeg sov i efter løbet), informationen før løbet var god og der var massere af flotte lodtrækningspræmier (bare ikke til mig).Det eneste problem, som til gengæld også var et kæmpe problem, og til stor frustration for de fleste var, at chip systemet ikke virkede optimalt (det var ikke ultimate men noget andet møg). For det første skulle vi løbe med to chips, en primær og en backup i tilfældet af udfald. Det var, hvad det var. Men den primære chip var alt for ustabil. Den registrerede ikke alle omgangene, hvilket resulterede i, at jeg, ifølge resultaterne på storskærmen, på et tidspunkt lå nr. 1, en omg. foran Kim. til trods for, at både han og jeg vidste, at jeg var to omg. efter ham. Og resultaterne som de havde lovet ville komme på storskærm hver time, kom kun hver anden time og med ca. en times forsinkelse. Dvs. 8 timers resultaterne kom først da man havde løbet i 9 timer (og der kan ske meget på en time, særligt til sidst) Sådan noget skal bare være i orden.De fysiske rammer omkring løbet var noget besynderlige. 545 m. rundbane. 1/3 opvarmet til ca. 18 grader og 2/3 ikke opvarmet dvs. et par grader over ude temperatur. De siges, at det var ned til –5 grader uden for. Der var flere der løb med hue og vanter. Jeg selv løb med vanter.
Til tider var det så koldt at jeg måtte i overtrækstøjet.De 80 cm. højdeforskel var ikke noget man lagde mærke til i starten med det gjorde man senere. Det svarede lidt til en lille stigning a la en kørestolsrampe. Det var ikke så slemt at løbe op ad med ned ad var ikke spor sjovt.Jeg havde alt i alt en god oplevelse og er snart ude at løbe igen. Og sidst men ikke mindst, jeg er blevet en erfaring rigere. Næste gang skal jeg være meget bedre forberedt. Både fysisk og mentalt.Træerne vokser ikke ind i himlen…Der kan ses billeder og flere resultater på: http://kondis.no/index.php?akt=ultra

Ingen kommentarer: